Het project Biodiversiteit op ons kerkhof is voor het grootste deel geslaagd (voor het andere deel vonden de slakken het ook zeer geslaagd).
Met financiële steun van de gemeente (Bewonersinitiatieven) konden we een extra picknickbank kopen, die Jann en Francis bij de Fa. Nedaplast in Gieten hebben opgehaald en vakkundig in elkaar hebben gezet. Het is een duurzame bank van gerecyceld (hoe schrijf je vernederlandst Engels) materiaal.
De bank werd meteen al door bezoekers in gebruik genomen, evenals de fietsenstalling, door Luc en Jann gemaakt. Een gastvrije plek.
Intussen gaan ook de voorbereidingen voor het Muziektheater Zummerbühne met De Grote Vloed gestaag door . Een groot project! In de wei achter de kerk worden een podium en decors gebouwd en tribunes die plaats gaan bieden aan 1200 mensen. Het publiek zit met het gezicht naar de kerk. Het duurt van 14 augustus t/m 8 september, met een mogelijke uitloop naar 15 september. Dat zijn drie à vier weken, vijf avonden per week. Ook elders zijn de voorbereidingen in volle gang met repetities van spelers en musici (onder wie leden van het Noord Nederlands Orkest).
Voor het zicht op de kerk moest helaas de net aangeplante gemengde haag wijken… maar de schade zal worden vergoed.
De Grote Vloed gaat over de overstromingen die in de Middeleeuwen ook Oosterwijtwerd troffen. Het dorp was immers gelegen in de buurt van de wijde delta van het (nu verzande) riviertje de Fivel. Aan de oostelijke oever lag Oosterwijtwerd, aan de westelijke oever Westerwijtwerd (bij Middelstum). Zeerijp lag echt aan de oever (Ripa is Latijn voor oever). De wierden in deze streek waren tegen het zeewater opgeworpen.
Op het thema van het theaterstuk sluiten wij met enkele lezingen aan, lezingen over wierden, dijken en klimaatverandering. Binnenkort meer!