De Maria Kerk is een van de oudste bakstenen Romaanse kerken, in de provincie Groningen. Samen met Marsum en Eenum behoort ze tot de Marum groep. Ze is gebouwd rond 1237 en gewijd aan Onze Lieve Vrouwe. De datum 1237 is afkomstig van dendrologisch onderzoek van de kap. Stichting Groninger kerken houdt de datum op “tweede helft twaalfde eeuw”.
De Kerk is – naar middeleeuwse traditie Oost-West gericht, met een geringe afwijking (8 N). Deze afwijking komt overeen met de plaats van de zonsopkomst op deze plek op Maria boodschap op 25 maart in de jaren van de bouw.
In het Oosten, op de plaats van het hart, stond het altaar en naar het oosten zonden priester en gelovigen hun gebeden op.
Voor de kap constructie werd eikenhout gebruikt. Deze kap is ook nu nog grotendeels in oude staat. Op de oude balken van de kerk zijn nog zgn telmerken terug te vinden, in de vorm van streepjes die de volgorde in de kap bij de constructie aangaven.
Er zijn nog 21 originele gespannen. De doorsnede van de sporen is vierkant. De kap had slechts één haanhout (hanebalk) Later zijn er versterkingen aangebracht en hebben er wijzigingen aan de gespannen plaats gevonden.
Volg ons ook op facebook https://www.facebook.com/Mariakerk.Oosterwijtwerd