Terug naar het begin kiest geen traditionele podia, maar kerkgebouwen en andere historische locaties in de provincie Groningen voor muzikanten, dansers, acteurs en beeldend kunstenaars.
Op Hemelvaartsdag 9 mei nodigen we je uit naar Oosterwijtwerd te komen. Kijk in onze agenda of maak een fiets of boottocht. Neem contact op met de organisatie van “Terug naar het Begin” voor kaarten.
Met de fiets kom je overal. Wie op 9 mei moeite heeft te beslissen waar te beginnen en te eindigen, is het fietsprogramma handig. Vanuit Appingedam fiets je dwars door de groene eindeloosheid naar de wierdedorpen Godlinze, Leermens, Eenum en Oosterwijtwerd.
Het Fietsprogramma
10.30 uur – 11.15 uur; Henk van Os en Marjoleine de Vos in de Nicolaïkerk Appingedam
Henk van Os en Marjoleine de Vos openen het programma op Hemelvaartsdag om 10.30 uur in De Nicolaïkerk. Professor van Os laat zien hoe ‘de terugkeer’ al sinds de eerste tekeningen, sagen en mythen of religieuze verhalen een belangrijk onderwerp is. In combinatie met poëzie van Marjoleine de Vos, belooft het een bijzonder programma te worden. De Groninger kerken, het Groninger landschap, van Os en de Vos zijn erdoor gefascineerd. “Rare jongens”, noemt Marjoleine de Vos ze. De Groningers, die kerken bouwden van baksteen, ze vanbinnen bepleisterden en beschilderden met baksteen-patroon. Het lukt hen als geen ander ons vanuit een ander perspectief te laten kijken naar de omgeving, naar de dingen die we al vaak gezien hebben…
12.00 uur – 12.45 uur; Muzikaal trio met Romana Porumb – viool- Peter Stam –saxofoon- Loes van Ras – piano in de kerk van Godlinze
In 20 minuten fiets je van Appingedam naar het wierdedorpje Godlinze. In de kerk tref je hier om 12.00 uur een bijzonder muzikaal trio aan. Laat je meeslepen door Loes van Ras – piano- Romana Porumb –viool- en Peter Stam -saxofoon.
13.15- 14.00 uur; Marike Jager in de kerk van Oosterwijtwerd.
In de kerk van Oosterwijtwerd (20 minuten fietsen vanaf Godlinze) speelt Marike Jager. Een vrolijke liedjesschrijver, met sterke en gevoelige nummers. Ze schrijft over reizen, afscheid nemen, eenzaamheid en over de angst om vergeten te raken. Niet dat haar nummers verdrinken in melancholie. Ze gaan alle kanten op: van kleine liefdesliedjes, tot stevige, snelle nummers. In de buurt van de kerk van Oosterwijtwerd is bij eetcafé ‘de boerderij’ de mogelijkheid voor een hapje en drankje.
14.30-15.35 uur; My name is Rachel Corrie van Laura van Dolron in de kerk van Eenum.
Op slechts 10 minuten fietsen van Oosterwijtwerd treedt Laura van Dolron op. My name is Rachel Corrie is het verhaal over de Amerikaanse studente Rachel Corrie. Op 23-jarige leeftijd vertrok ze naar de Gazastrook om Palestijnse burgers te helpen in het conflict met Israël. Toen zij zich in Rafah als levend schild opstelde voor een huis dat het Israëlische leger plat wilde walsen, werd ze overreden door een bulldozer. Volgens het leger was het een ongeluk. Omstanders dachten daar anders over. Laura van Dolron ziet het brengen van dit toneelstuk niet zozeer als een politieke daad en wil ook niet primair de Israëlische onderdrukking van de Palestijnen aan de kaak stellen. Van Dolron wil een held laten zien, aan wie het publiek zich kan optrekken. En Rachel Corrie is zo’n held. “Ik weet zelfs niet eens zeker of de dood van Corrie wel een ‘moord’ was. Eerder denk ik dat de chauffeur erop gokte dat ze wel op tijd weg zou springen. Waar het mij om gaat is een meisje te tonen, die de daad bij het woord voegde. Ik hoop wel de toeschouwers ertoe te bewegen datgene waarin zij geloven – wat dan ook – in praktijk te brengen.”
16.15- 17.00 uur; Duo Brunt Hijmans, Terug naar je roots in de kerk van Leermens.
In +-5 minuten fiets je in de Romano-gotische kerk van Leermens. Je gaat hier Terug naar je roots met Peter Brunt en Wiek Hijmans. Ze leerden elkaar kennen in een opera van Micha Hamel, Snow White, met het Nieuw Ensemble. Wiek, pionier op het gebied van elektrische gitaar, zat achter Peter, klassiek geschoolde violist, in de orkestbak, die steeds meer gefascineerd raakte door de klankwereld die achter hem opborrelde. Hier ontstond het idee om samen een viool-elektrische gitaar duo te onderzoeken. Wiek is sinds zijn tienerjaren op zoek naar wegen om zijn elektrische gitaar en klassieke muziek met elkaar te verbinden. De zoektocht leidde tot een gevarieerd programma ‘terug naar je roots’ met muziek van Bach, Ornette Coleman, Piazolla, Pärtt en Sweelinck.“Een fantastisch avontuur” noemen ze het, “als jongens in een grote snoepwinkel”.
17.30 uur; Terug in Appingedam