Een labyrint in Oosterwijtwerd
In de kerk van Oosterwijtwerd kan vanaf januari elke laatste vrijdag van de maand het labyrint worden gelopen. Het labyrint is een oeroud, over de hele wereld verspreid symbool, een patroon van lijnen die samen een weg naar het midden vormen. Ze komen voor als rotstekeningen van 5000 jaar geleden, gekerfd in het landschap in Peru, met stenen gelegd in Scandinavië, aangeplant in Engeland, of afgebeeld op Syrisch aardewerk, en in de plavuizen van middeleeuwse kerken. Het labyrint is symbool voor de pelgrimsreis van de ziel, of voor de levensweg van iedere mens.
Vaak worden de woorden labyrint en doolhof door elkaar gebuikt. maar ze zijn verschillend. In een doolhof zijn meerdere wegen, sommige doodlopend, en je kunt erin verdwalen. Het labyrint kent maar één weg, naar binnen en weer naar buiten. De bedoeling is dat het labyrint rustig en aandachtig belopen wordt. Eerst lijkt de weg direct bij het midden uit te komen, maar voert er dan weer vandaan en moet de hele weg worden gegaan tot het middelpunt. Net als de levensweg gaat de weg van het labyrint nooit in een rechte lijn.
Vanaf januari 2017 ligt het labyrint elke laatste vrijdag van de maand in de Mariakerk van Oosterwijtwerd. Te beginnen op vrijdag 27 januari, en deze eerste keer is het labyrint open van 10- 21 uur.
Het labyrint is geprint op een stuk zeildoek ter grootte van het koor van de kerk.
Ieder kan komen lopen. Het is een meditatie-in-beweging. Er ligt informatie voor wie zich er iets meer in wil verdiepen.
Begonnen wordt met een dag per maand, maar misschien is er meer belangstelling en blijft het langer liggen. Op aanvraag kan het voor groepen ook op andere dagen worden uitgelegd.